-->

Saturday, November 4, 2006

Jad Dan Pakcik Ibrahim

Di suatu tempat di Perancis lebih kurang 50 tahun yang lampau, tinggal seorang pakcik tua berketurunan Turki yang berumur 50 tahun bernama Ibrahim. Dia berniaga barangan runcit di sebuah kawasan perumahan yang terdapat sebuah keluarga Yahudi. Keluarga ini memiliki seorang anak bernama Jad. Berumur 7 tahun.

Kebiasaan Jad akan datang ke kedai Pakcik Ibrahim untuk membeli keperluan rumah. Setiap kali dia hendak keluar dia akan mencuri coklat. Suatu hari Jad terlupa mencuri coklat ketika dia hendak keluar. Lalu Pakcik Ibrahim memanggil Jad dan memberitahu bahawa dia lupa untuk mengambil coklat hari ini. Pakcik Ibrahim tidak memarahi Jad, dan meminta Jad tidak mencuri selepas ini kerana Pakcik Ibrahim akan memberikan coklat secara percuma. Jad merasa gembira.

Masa berlalu, hubungan Jad bertambah akrab. Pakcik Ibrahim seperti seorang bapa, kawan dan ibu bagi Jad. Pakcik Ibrahim adalah orang yang akan dicarinya ketika ditimpa masalah. Pakcik Ibrahim akan mengeluarkan sebuah kitab dari laci dan memberi kepada Jad dan meminta dia membuka mana-mana mukasurat dari kitab itu. Pakcik Ibrahim akan membaca dua mukasurat yang dibuka oleh Jad. Kemudian menutup kembali. Kemudian Pakcik Ibrahim akan menyelesaikan masalah Jad.

17 tahun berlalu, begitulah hubungan antara seorang tua bernama Pakcik Ibrahim yang tidak berpendidikan tinggi dan Jad seorang pemuda Yahudi. Jad telah berusia 24 tahun manakala Pakcik Ibrahim berumur 67 tahun.

Pakcik Ibrahim meninggal dunia ketika berusia 67 tahun. Dia telah meninggalkan untuk Jad sebuah kotak yang di dalamnya kitab yang sering dibacanya ketika Jad menghadapi masalah. Pakcik Ibrahim meminta anaknya memberikan kotak itu setelah kematiannya.

Jad amat merasa sedih dengan kematian Pakcik Ibrahim. Perginya seorang yang baik hati, pemurah dan penyelesai masalah baginya.

Hari terus berlalu...

Suatu hari dia ditimpa masalah. Jad teringatkan Pakcik Ibrahim dan kotak yang dihadiahkan untuknya. Jad mencari kotak itu dan membukanya. Jad mendapati di dalamnya adalah kitab yang sering dibukanya. Tetapi dia tidak tahu membacanya. Kerana kitab itu ditulis dalam bahasa Arab. Jad pergi bertemu kawannya berbangsa Tunisia. Lantas meminta kawannya membaca dua mukasurat yang telah dibukanya. Jad pun menceritakan masalah kepada kawannya. Masalahnya menemui jalan penyelesaian. Jad bertanya apakah nama kitab itu. Kawannya menjawab ia adalah Al-Quran Al-Karim. Kitab suci orang Islam. Jad bertanya bagaimana dia boleh menjadi seorang Muslim. Kawannya menjawab bahawa Jad haruslah mengucap dua kalimah syahadah dan mengikuti syariah. Jad pun melafazkan Syahadah.

Setelah memeluk Islam. Jad memilih namanya sebagai 'Jadallah Al-Qurani' kerana mengagungkan nama kitab suci Al-Quran dan berazam untuk menyebarkannya. Jad mempelajari Al-Quran, memahaminya dan Jad menyeru masyarakat Eropah ketika itu hingga 6000 orang Yahudi dan Kristian memeluk Islam ditangannya.

Suatu hari, ketika Jad membuka Al-Quran yang dihadiahkan oleh Pakcik Ibrahim kepadanya. Jad mendapati dipermulaan Al-Quran itu terdapat peta benua Afrika. Di bawah peta itu Pakcik Ibrahim telah menulis ayat “أدع إلى سبيل ربك بالحكمة والموعظة الحسنة . Jad menyedari bahawa itu adalah wasiat Pakcik Ibrahim untuk dilaksanakan. Jad meninggalkan Eropah dan berdakwah di Kenya, selatan Sudan, Uganda dan negara-negara yang berhampiran. Jad berjaya mengislamkan lebih dari 6 juta orang termasuk kaum Zulu.

Bagaimana Jad boleh memeluk agama Islam?
Jadallah Al-Qurani memberitahu bahawa Pakcik Ibrahim tidak memanggilnya 'Si Kafir' atau 'Si Yahudi' dan tidak pernah mengajaknya memeluk Islam selama 17 tahun persahabatan mereka. Ketika ditanya tentang perasaanya mengislamkan jutaan umat manusia. Dia menjawab bahawa dia tidak merasa mulia atau bangga melainkan dia menujukan tentang keistimewaan Pakcik Ibrahim.

Jadallah Al-Qurani menghabiskan 30 tahun dari umurnya untuk berdakwah di Afrika. Dia meninggal dunia pada tahun 2003 disebabkan sakit yang menimpanya di Afrika ketika berusia 54 tahun. Ibunya memeluk Islam pada tahun 2005 pada usia 70 tahun. Ibunya berusaha mengembalikan kepada agama Yahudi tetapi gagal untuk menyakinkan Jadallah Al-Qurani tentang kebenaran agama Yahudi sepertimana Pakcik Ibrahim menyakinkannya tentang Islam.

Artikel asal : جاد الله القرآني .. هل تعرفه ؟

No comments: