-->

Thursday, August 24, 2006

Susah Gak Eh..

Lom tengok depan mata. Cuma dengar cerita. Dah berkenan. Bila pandang jer, terus sangkut. Bajet-bajet boleh dapat. Terus usha. Tak tunggu sampai malam. Petang tu jugak pegi. Mula-mula timbang-timbang dengan qanaah. Timbang-timbang pulak dengan untung. Layankan untung. Tinggalkan qanaah. Dasar nafsu tak pernah puas. Selagi mampu. Semua nak disapu. Dalam kepala ada dua tiga lagi hajat yang lom kesampaian.

Bajet-bajet untung. Rupanya tidak. Silap percaturan. Bila dah dapat, tak seindah yang dibayangkan. Mula perasaan menyesal bertandang. Pening kepala. Serba serbi tak kena. Cuba untuk menenangkan perasaan. Memujuk hati. Membuai rasa. Agar boleh menerima kehadiran yang baru ini. Berbelah bagi. Yang lama nak letak mana.

Yang lama tu cantik lagi. Elok lagi. Not bad lah. Takde pun buat masalah. Masih boleh tahan. Ada orang lain berkenan kat aku punya. Masih lagi disayangi. Kenapa eh nak carik yang lain. Orang lain boleh setia pada yang satu. Tak tukar pun dengan yang baru. Biar ler yang datang tu lebih anggun. Lebih ranggi. Kenapa orang lain ok. Aku jugak tak boleh tahan. Tamak siot.

Yang lama tu dah serasi. Dah tau perangai dia. Dah tau apa yang ada dan apa yang kurang. Takyah nak pening-pening kepala. Tak macam layan yang baru. Nak kenal satu persatu. Sampai naik kekok. Yang baru ni kena jaga elok-elok. Tahap sayang tu masih tinggi. Takmau lah tercalar atau terluka. Baru dapatlah katakan.

Tapi bila dibandingkan dengan yang lama. Rupanya yang lama lebih baik. Ada kelebihan yang tak didapati pada yang baru. Cuma dia kurang cantik. Cuma dia dah tua sket. Ikutkan sangat nafsu. Sendiri tanggung ler.

Aku berkata dalam hati. Takkan ku tambah satu lagi (boleh caya ker?). Cukuplah dua yang harus ku jaga. Pastinya yang lama takkan ku sia-siakan. Sebab aku masih sayang. Dan kalau ada yang sudi pada yang baru. Aku sudi melepaskannya. Asalkan setuju dengan syaratku. Huhu.

No comments: