-->

Thursday, February 15, 2007

Jom Tukar dan Menang

'Come on' lah rakyat Malaysia. Apalah sangat ngan Myvi kan. Korang dah lama kena camni kan. Korang kena memainkan jer. Manusia berpegang pada janji. Itu yang tertanam pada otak rakyat kita.
Bagaimanakah Melayu abad dua puluh satu. Masihkan tunduk tersipu-sipu?. Jangan takut melanggar pantang Jika pantang menghalang kemajuan; Jangan segan menentang larangan Jika yakin kepada kebenaran; Jangan malu mengucapkan keyakinan Jika percaya kepada keadilan.

Tapi seharusnya kita menyedari. Bilakah janji ditabur dan bilakah janji akan berkubur. Bagai menanam tebu ditepi bibir. Huhu. Masih ada hati lagi untuk bercerita tentang tanggungjawab.

Kempen ‘Jom Tukar dan Menang’ ni memang cantik. Harusnya rakyat kena ubah mentaliti masing-masing. Kena melihat kepada yang lebih besar lagi. Kena membuat pertukaran kuasa kepimpinan. Alihkan dari berpegang janji dengan 'si pelupa' dan yang sering melupakan.

Masa untuk menukar kerajaan yang ada akan tiba. Masa untuk meraih kemenangan berada ditangan rakyat Malaysia. So, tiba masanya untuk rakyat Malaysia merealisasikan kempen ‘Jom Tukar dan Menang’.

'Tawaran Myvi kurang bijak'
Shahidan gesa Radzi tarik balik perkataan ‘bodoh’

1 comment:

Mohd Zaki M.Noor said...

Syarat-syarat Pertandingan Membina Blog 2007 Anjuran BKPJM.

1. Anda mestilah seorang ahli BKPJM yang sedang berada di Mesir.

2. Anda mestilah mendaftarkan diri ke http://bkpjm.itopsites.com dan menampalkan kod HTML-nya di blog masing-masing ( supaya logo pertandingan kelihatan )

3. Logo mestilah dipaparkan di bahagian atas sidebar atau bahagian-bahagian yang mudah dilihat.

4. Pertandingan berlangsung sepanjang tempoh bermula dari 1 Mac 2007 ( 2 petang ) hingga 31 Mac 2007 ( 2 petang ), dan pemarkahan akan diambil sepanjang tempoh sebulan itu. Tiada markah diambil sebelum dan selepas tempoh itu.

5. Pemarkahan dibuat berdasarkan konsep penambahan dan penolakan markah sebagaimana perincian berikut :

a) Aspek-Aspek Penambahan Markah :

- Membuat apa juga posting/entri
- Membuat posting/entri bahasa Arab dengan tulisan Arab.
- Membuat Posting bahasa Inggeris
- Melakukan sebarang perubahan kepada template dan perubahan itu berjaya.
- Menambah sesuatu kod HTML atau item pada blog, yang asalnya item itu tiada dalam template asal. Setiap satu jenis konsep layak menerima satu kadar markah tertentu.

b) Aspek-Aspek Penolakan Markah :

- Blog tidak update kerana tidak membuat posting/entri.
- Membuat posting ciplak, berasaskan copy/paste, hasil penulisan orang lain.
- Tidak membuat perenggan langsung dalam entri/posting menjadikannya satu perenggan panjang berjela.
- Posting terlalu panjang dan membosankan serta meleret-leret.
- Tatabahasa terlalu teruk dan set taip terlalu teruk.
- Posting terlalu pendek ( kurang 10 perkataan )
- Melakukan perubahan pada template tetapi perubahan itu gagal.
- Melakukan penambahan item atau kod HTML, tetapi ia gagal berfungsi.
- Penambahan item atau apa-apa konsep yang serabut dan kucar kacir secara keterlaluan sehingga kelihatan terlalu serabut.

6. Pemarkahan berkenaan template akan dibuat secara mingguan manakala pemarkahan berkenaan entri dibuat secara harian.

7. Lima Blogger yang menduduki ranking teratas dalam carta topblog bkpjm akan mandapat markah bonus. ( dinilai pada setiap hari jam 3 petang )

8. Keputusan hakim adalah muktamad.

Yang benar, Mohd Zaki.

Sebagaimana yang kelihatan, markah paling besar berada pada posting dan entri, bukan pada design template. Namun kedua-duanya mempunyai kadar markah masing-masing. Selamat mencuba.